Únor 2019 s Malou liškou

24.01.2019 20:33

V měsíci únoru budeme Přáteli přírody jen podle jména. Do lesa ani do parku vás nezavedeme. Náhoda, a možná i nepozornost při přípravě programu, tomu chtěla, že se v únoru budeme věnovat kultuře v několika jejích podobách. Hned první akce, fotografický seminář, se týká umění – a sice umění zachycovat atmosféru okamžiku a pohrát si s výsledkem. O dojmy z poznávání jiných kultur půjde na Cestovatelském večeru s tématem Kurdistán. Za kulturou vyjedeme do Hradce Králové plného příběhů psaných jazykem architektury. Kulturně se budeme tvářit snad i na pravidelném Posedu našich členů a příznivců na Baště. Hudební zážitky slibuje autorské vystoupení formace 23:55, která jednoznačně stojí za poslechnutí. A náš kulturní únor uzavře setkání milovníků knih, tentokrát na volné, ale jaksi polopovinně zamilované téma. Tak ať se vám mnohobarevný kulturní únor v liščím podání líbí!


Pátek 1. února FOTOSEMINÁŘ Zpracování digitálních fotografií

17.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Máme fotografický přístroj, fotit už umíme, jezdíme do přírody po celé Evropě a fotíme nejen přírodu. Potom přijedeme domů a máme ve foťáku desítky a někdo až tisíce fotek. Co s nimi? Jak je roztřídit, možná upravit či jinak zpracovat? Jak je poslat pořadatelům akce, jak a jaké zveřejnit a ukázat účastníkům i další veřejnosti?
Na našem pokračovacím fotosemináři se zaměříme na to, co následuje po focení - nebo i před ním? Většinu probíraného si vyzkoušíme prakticky, na vše máme 180 minut.

Lektorovat bude Tomáš S. Pospíšil. Seminář je pro členy Přátel přírody zdarma, pro hosty za 190 Kč. Drobné občerstvení v ceně. Přihlášky nejpozději do středy 30. 1. včetně na https://goo.gl/NvjYrq. Vezměte si (pokud možno) svůj notebook s programem, v kterém fotky zpracováváte, a také prodlužovačku.

 

Čtvrtek 7. února CESTOVATELSKÝ VEČER Kurdistán – napříč Blízkým východem

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Kurdistán je divoké území, o které se dělí Turecko, Sýrie, Irák a Írán. Průvodkyní touto oblastí, kde viděla mnoho historických míst i krásné jezero Van, bude naše členka Iva Dvořáková, která má připraveno poutavé vyprávění o zážitcích a příhodách ze svých cest po Blízkém východě.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.

 

Sobota 9. února EXKURZE Hradec Králové – Salon republiky

Sraz 7.00 | vlevo v hale Olomouc hl. n. ČD

Hradec Králové patří k největším a nejvýznamnějším městům v České republice. Koncem 19. století, kdy došlo k bourání pevnostních hradeb, se město mohlo začít svobodně architektonicky rozvíjet. Výsledkem bylo unikátní urbanistické řešení, které i po sto letech vyhovuje životnímu stylu jeho obyvatel a řadí město mezi evropské urbanistické unikáty. Hradec je po právu přezdíván „salon republiky“ – a my se vydáme po stopách světoznámých architektů Jana Kotěry a Josefa Gočára. Ale samozřejmě nejen po nich...

Očekávaný návrat do Olomouce v 17.30.

Akci vedou Marta P. Perůtková a Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Na srazu se lze přidat na společnou zpáteční jízdenku za cca 320 Kč.

 

Úterý 12. února POSED Posezení členů a příznivců olomouckých Přátel přírody

18.00 | Restaurace Na Baště, Dobrovského 26

Přijďte se zahřát, setřást zimní chmury a pobavit se s našimi členy a příznivci, které znáte, nebo teprve poznáte, do útulné hospůdky v centru města. Zjistěte, co už letos proběhlo a co se chystá. Přijďte, kdy chcete, a odejděte stejně tak. Vstup je pro všechny zdarma.

 

Čtvrtek 21. února HUDEBNÍ VEČER „23:55“ Už bylo na čase

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

První letošní hudební večer patří krčmaňskému duu 23:55 v rozšíření o další dvě nové posily a jejich 90minutovému autorskému hudebně-poetickému pásmu „Už bylo na čase“. Přijďte si do tepla a přítmí Fox clubu poslechnout netradiční folk rockové vystoupení Světlany a Jiřího W. Komárkových a spol.

Doporučené vstupné 40 Kč.

 

Úterý 26. února SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Volně na téma láska

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Půlka národa slaví v únoru sv. Valentýna až moc, druhá půlka vůbec a ještě se té první směje. My jsme využili toho, že je Valentýn právě v únoru, a zařadili jsme Setkání s knížkou sice na volné téma, tedy jedno s jakou knihou účastníci přijdou a co ostatním přečtou, ale rádi bychom, aby pojítkem prezentované literatury bylo téma láska.

Těší se na vás Eva Sommerová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.