V Drahanech a okolí bylo prostě božsky

19.08.2013 20:31

O víkendu 16. – 18. srpna jsme jeli se členy našeho klubu poznávat zblízka krajinu Drahanské vrchoviny. Někteří zde strávili jeden večer, někteří celý víkend a Eva se Zdeňkem a Semiškem (ostražitý pudlík) nedělní vycházku. Dohromady nás bylo dvanáct. Stabilní skupinu tvořili Evka, Miloš, Hynek, Trpaslík a já a bydleli jsme na turistické ubytovně ve vsi Drahany.

V pátek přijel i Anděl s Lenočkou a se Zuzkou. Takže se hrálo na kytaru (Hynek), na dvanáctistrunku (Anděl) a „pan Kulel“ (Zdenda) hrál na ukulele. Přidala se i Lenočka s trianglem a k této nezvyklé formaci jsme se připojili my ostatní a zpívali či broukali dlouho do noci. Kamarádka Majka nám připravila vynikající makrely, takže naše žaludky naštěstí mlčely.

Ráno divoce svítilo sluníčko a my jsme se vydali za Kelty na Malé Hradisko. Bývalo tam kdysi ve 2. – 1. stol. př. n. l. keltské oppidum. Dnes už nic nepřipomíná přítomnost Keltů v této oblasti, jen jeden velký kámen a naučné cedule. (To jsme ale zjistili až na místě po 10 kilometrech.)

V Malém Hradisku žije a tvoří řezbář Michal Pataki a na obecním úřadě má velkou výstavu dřevěných figurek. Je tam krásný betlém a kolem něj mnoho dřevěných zvířátek (160) a lidiček (260). Postavičky jsou velké 10 - 15 cm a jsou vypracovány do nejmenších detailů – kovář, kočí, vodník u jezírka i pasáček s ovečkami. Je to obdivuhodná výstavka a pan Pataki ji stále rozšiřuje.

Pokračovali jsme dále do Protivanova. Cestou jsme míjeli kombajny a koukali zblízka, jak vlastně ty žně vypadají. A vypadaly podobně jako ve starém seriálu Plechová kavalerie.

Pozdní odpoledne jsme strávili v blízkosti Drahan u Nebeského rybníka. Koupali jsme se (některé na Evu) a pozorovali volavky šedé, které u protějšího břehu hledaly potravu. Voda byla příjemně chladivá a osvěžující.

Večer byl opět hudební u ohýnku se špekáčky. Takové večery bych si chtěla schovat a prožívat je znovu v době, kdy bude venku zima a plískanice. Bylo teplo, nad hlavou miliony hvězd a Hynek hrál na kytaru a my zpívali…….

V neděli naše cesta vedla lesem do malé obce Nové Sady a dál do Otinovsi. Tam se vyrábí známý pikantní sýr Niva. Dříve prý zrály bochníky tohoto sýra v blízké obci Niva v místní jeskyni.

Byl to pro mě velmi příjemný víkend. Houby jsme ani nehledali, protože v Drahanech a okolí už dva měsíce nepršelo a houby jsou přece děti vlhka. Zato jsem byla s kamarády, měli jsme čas si popovídat, zazpívat a zase o něco blíže se poznat.

A příště? Čeká nás víkend 13. – 15. září ve Zlatých Horách. Akci vede Evka Kráčmarová. Pokud máte čas, přidejte se taky.

Fotky z víkendu v Drahanech a okolí jsou zde »

Marcela Moser