V Jizerkách jsme našli Prezidentskou chatu a přivezli si domů prezidenta

14.10.2014 17:03

Osm z Olomouce nás neodolalo volání severních dálek a ve čtvrtek 9. října jsme dvěma auty vyrazili směrem Jablonec nad Nisou na třetí výroční Setkání Přátel přírody. Cesta byla dlouhá, tam jsme jeli čtyři a půl a zpátky o hodinu méně, ale stálo to za to. Dostalo se nám skvělého přijetí od tamní skupiny Přátel přírody, kteří nám představili zajímavosti nádherné přírody Jizerských hor i samotného města Jablonce nad Nisou, ve kterém jsme na čtyři dny našli dočasný domov. 

V Jizerských horách většina z nás dlouho nebo vůbec nebyla, a tak nás příjemně překvapily. Například Prezidentskou chatou, původně vybudovanou předválečnými Přáteli přírody, kteří během pěti let na ní odpracovali tisíce hodin na „pracovních výletech“ a do provozu ji slavnostně uvedli již v roce 1929. Dokázali by Přátelé přírody něco takového i dnes? Zajímavou historickou budovu jsme si prošli včetně pokojů pro hosty.

Jizerky upoutají i množstvím rozhleden. Na Královku jsme se pro mlhu podívali jen zezdola, na nejstarší železnou rozhlednu v republice, Slovanku (1887), jsme si pěkně vyšlápli. A úplně nejstarší, novogotická Štěpánka (1847), byla pro probíhající rekonstrukci přístupná jen zčásti, ale i tak stála za to včetně svého okolí s monumentálním kamenným maltézským křížem, označovaným za světový unikát.

Okouzlila nás i nejvýše položená osada zdejších hor, malebná Jizerka (862 m n. m.), jejíž historie sahá do počátku 16. století. Jizerka proslula sběrem drahých kamenů, sklářskými hutěmi i rašeliništi. Někteří z nás si mohli u zdejšího Safírového potoka oči vykoukat a málem se i vykoupat, ale drahokamy nenašli. Tak jsme se spokojili alespoň s fotografickými úlovky, z nichž k těm humornějším patřily cedulky u kadibudky u další pozoruhodnosti Jizerek, Hnojového domu.

Večery na setkání Přátel přírody patřily již tradičním posezením. Na nich jsme se my olomoučtí pochlubili expedicí do Litvy a projektem Příroda ve městě. Hostitelé zase vzbudili obdiv svou fyzičkou při horských výšlapech a cyklojízdě ve Slovinsku a Rakousku. Pozadu nezůstali ani zástupci z Krnova, kteří nás zasvěcovali do tajů šermu a dost jim to šlo. 

Samotné město Jablonec nad Nisou má raritu především pro ženy, a to Muzeum skla a bižuterie, které jsme si v ryze dámské sestavě pečlivě prohlédly. Za pozornost však stojí i zdejší secesní architektura či moderní kašny. A zatímco jsme se v neděli kochaly bižuterií, zasedala naše rada našeho hnutí, která českým Přátelům přírody zvolila nové vedení. Takže jsme z Jablonce odjížděli nejen se spoustou zážitků, dárků v podobě bižuterie od tamních přátel, ale i s novým prezidentem Přátel přírody, naším Hynkem Pečinkou. 

Hana Hulíková

Na fotky z akce se podívejte sem.