Výlet na zříceninu hradu Brníčko aneb jak Marie omládla o 10 let

18.06.2019 20:43

V sobotu dne 15. 6. 2019 jsme se v počtu 7 účastníků, z toho 6 členů vydali na předem plánovaný výlet na zříceninu hradu Brníčko. Trasu 14,3 km – Libina- Brníčko-Postřelmov, jsme statečně zvládli i za pětatřicetistupňového vedra.

Z Olomouce jsme vyrazili vlakem v 7:47 do Libiny, kde začal náš výšlap na Brníčko. Po žluté jsme míjeli v obci Obědné kapli sv. Antonína a následně jsme došli k rozcestí U Cikánského buku, kde jsme se občerstvili, a Petr provedl zápis za lišáky do knihy pocestných. Dále jsme pokračovali směrem na rozcestí Šebená, kde nás čekal kouzelný výhled na obec Strupšín, kdysi nejmenší obec Zábřežska, a po modré jsme směřovali ke zřícenině hradu.

Brníčko je zřícenina hradu na kopci (403 m n. m.)  nad stejnojmennou obcí 9 km od Zábřehu. Z mohutného hradu stupňovitě rozloženého na vrcholku hradního kopce zůstaly zříceniny dvoupatrového paláce, věže, část plášťové zdi, kusy parkánové hradby, příkopy a valy. Hrad založili v první polovině 14. století páni z Otaslavic, v roce 1513 se již uvádí jako zbořený. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka.

Prohlídli jsme si zříceninu, cestou nasbírali dřevo na oheň, který Petr se Zdenou zdatně rozdělali a opekli si buřty. Potom jsme sešli šupem do obce Brníčko, prohlédli kostel Narození Panny Marie s původní opukovou ohradní zdí a počkali jsme na otevření hospody U Kouřilů (Kdo byl v Brníčku a nebyl u Kouřilů, jako by nebyl), kde jsme se konečně dočkali piva a občerstvili se na další trasu přes kopec Markovice (475 m n. m.)

Cestou jsme se stali účastníky „Pohádkového lesa“ plného čertů a pohádkových bytostí – a to už jsme se blížili do cíle v Postřelmově, kde jsme do odjezdu vlaku uhasili žízeň po celodenním putování v hospodě Na Špici a částečně zhodnotili dnešní výlet. Na dotaz jedna z přítomných, a to nečlenka Marie Weinlichová, jak se jí výlet s námi líbil, odpověděla, že se jí s námi nejvíc líbilo a že omládla aspoň o 10 let. Taky se těší na další výlet s námi. A my také.

Děkujeme všem účastníkům za skvělou společnost, na viděnou příště…

Hana Vojáčková, Zdena Leinertová – spoluorganizátorky akce

Fotky z povedeného výletu najdete zde.