Workshop ukrajinské kuchyně provoněl mrazivý lednový večer

24.01.2019 16:46

AKTUALIZOVÁNO Píšu tento článek rukama ještě barevnýma od červené řepy a na jazyku stále cítím tu báječnou chuť vynikajícího pravého ukrajinského salátu. 

Po roce jsme opět vyzkoušeli uvařit něco z "cizí" kuchyně, tentokrát v úterý 22. ledna ve vypůjčeném Klubu pro seniory na Polské ulici. Pod vedením paní Ludmily Uhlířové, která se narodila na Ukrajině a v Olomouci žije již čtyřicet let, jsme si uvařili boršč ze dvou druhů masa, spousty zeleniny a hlavně s červenou řepou. Bylo nás 18 a snědli jsme neuvěřitelných 9 litrů této vynikající polévky.

  

Místo slíbených pelmeňů, které by byly náročné na čas, Liduška přinesla již hotové pirohy z bramborového těsta, plněné rozmixovanými drůbežími srdíčky. Po ohřátí v horkovzdušné troubě to byla pochoutka.

Největší kulinářský zážitek nás však čekal, když jsme s její pomocí udělali salát, jaký ještě nikdo z nás nejedl. Naplnili jsme pekáček několika vrstvami rybích matjesů, zelí, brambor, červené řepy, majonézy a jiných dobrot. Byla to nebeská mňamka. Okamžitě jsme všichni žadonili o recept. Po tomto dni se červená řepa určitě trvale zabydlí v jídelníčku všech účastníků tohoto workshopu.

Pirožky jsme zapíjeli výborným ukrajinským čajem „Ivan“ a nemohlo chybět ani vínečko. Mezi hodováním nám paní Liduška vyprávěla o Ukrajině, o svém rodném městě, o svých začátcích v naší zemi, jak tu našla práci, manžela a založila rodinu. Prožili jsme s ní krásný podvečer, bylo nám všem moc dobře po duši i v bříšku. Kdo nepřišel, může jen litovat.

V ochutnávkách kuchyní Olomoučanů, kteří k nám přišli z jiných zemí, budeme samozřejmě pokračovat a již přemýšlíme, koho pozvat příště.

Helena Jandová

Výběr fotek z kuchařského workshopu si prohlédněte tady.

Tady jsou odkazy na recepty jídel, která jsme ochutnali:

 
A takhle je dělá paní Ludmila:
 

SALÁT ŠUBA (Sleď v kožíšku)

Uvařit brambory ve slupce, nechat vychladnout, oloupat a nastrouhat. Na dno pekáčku nebo mísy dát Matjesy (ryby) nakrájené na kostičky, na to cibuli nakrájenou nadrobno, na ni nastrouhané brambory a trochu upěchovat. Zakrýt majonézou, na ni uvařenou nastrouhanou mrkev a uvařenou a nastrouhanou červenou řepu. Nakonec majonézu.

 

BORŠČ

Uvařit vývar z vepřového a hovězího masa s kostí s bob. listy, celým pepřem, novým kořením a solí. Do hotového vývaru dát vařit brambory a nakrouhané bílé zelí. Na špeku orestovat cibuli a na nudličky nakrájenou mrkev a červenou řepu. Přidat buď čerstvá rajčata, nebo v plechovce a společně dusit. Podušené nalít do vývaru. Ve vývaru ještě povařit nakrájenou červenou papriku, konzervu fazolí a česnek. Přidat nakrájené uvařené maso. Dochutit solí, pepřem, feferonkou, petrželovou natí, příp. troškou kopru. Podává se s kopečkem kysané smetany.

 

PIROŽKY

V osolené vodě uvařit 1,5 kg brambor, slít, rozmixovat na kaši a nechat vychladnout. Do kaše přidat 1 vejce, 30 dkg hladké mouky, sůl a pepř a vypracovat vláčné, hladké těsto. Mezitím, než nám vychladne kaše, si připravíme nádivku. 300 g kuřecích srdíček (místo nich může být třeba mleté maso, kyselé zelí, houby) uvaříme v osolené vodě a rozmixujeme nebo pomeleme. Usmažíme cibulku a srdíčka s ní chvíli podusíme. Do dlaně si dáme kuličku těsta, vytvarujeme pirožek (oválek), doprostřed dáme nádivku a spojíme. Smažíme na sádle do růžova. Podáváme s kysanou smetanou nebo salátem.