Z Hranic do Přerova kolmo a na pohodu

14.09.2021 08:02

Pětice cyklistek vyrazila v sobotu 4. září s bicykly na trasu Hranice-Přerov. Do Hranic nás přivezl vlak a nejprve jsme tam hned kousek od nádraží obdivovaly místní viadukty. Jsou to tři souběžné železniční mosty na  trati 271 původní dráhy společnosti c.k. privilegované Severní dráhy císaře Ferdinanda. První cihlový most byl vybudován již v letech 1844-1846. Druhý v roce 1873 a nejdéle trvala výstavba třetího. Ta byla zahájena v roce 1920, ale ukončena až o téměř dvacet let později. Od roku 2007 jsou tyto mosty prohlášeny kulturní památkou. Zezdola jsme si potom mj. prohlédly hranický zámek a synagogu a potom už hurá po cyklostezce směrem na Lipník nad Bečvou. 

V Lipníku jsme si daly obědovou pauzu a ověřily jsme si, že i tady je toho hodně k vidění. Například pestrobarevná střešní zahrada v místním parku a tamtéž Opičák, přerostlá forma buku lesního s větvemi až na zem. Navíc jsme ještě stihly zajímavou výstavu ve zdejší galerii Konírna. Retrospektivní expozice uměleckého kováře Václava Kitzbergera k jeho 80. narozeninám překvapí precizním detailním zpracováním jednotlivých postaviček, dopravních prostředků, ale třeba i kovového betlému, který autor postupně tvoří už patnáct let.

A potom znovu hurá do sedel. Cyklostezka Bečva je opravdu rovinatá výletní trasa kolem vody, na které jsme „potkaly“ i chmelnice, jezy a odpočinkové místo u přírodního koupaliště Jadran u Oseku nad Bečvou, v němž se dalo ještě i zaplavat. Naše putování jsme ukončily v Přerově na nádraží, kde jsme se „nalodily“ na vlak směrem k domovu. Při návratu domů naše tachometry ukazovaly něco kolem 40 km. Nám ale nešlo o polykání kilometrů, spíš o tu pohodu, kterou jsme si na výletě užily.

Zaznamenala Hanka Hulíková

Výběr z fotek z cyklovýletu najdete tady.