Z lednového Setkání s knížkou

03.02.2013 21:26

V novém roce koncem ledna konečně „zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí“. Jak kde, ale my se rádi máme a nelžeme si. Přestože vládnou nemoci a úrazy, sešlo se nás v úterý 29. ledna celkem devět, což jest standardní počet.

Radek, snílek z přesvědčení, nás seznámil s novým prostředkem na internetu, Česká bibliografická databáze, která obsahuje desítky tisíc knih. Každá kniha tam má svůj obal, charakteristiku, recenze, komentáře hodnocení atp. V databázi je i několik  dalších užitečných rubrik, zejména vyhledávacích. Radek nás zavedl jako uživatele této centrální databáze a tedy tam máme svoji vlastní knížkařskou knihovnu. Na stránky se dostanete: „www.CBDB.cz“, jako uživatel „Malá liška“. Všechny knihy, kterými jsme se zaobírali, v naší knihovně jsou a každý z nás si je může vyhledat, komentovat i zatracovat, vyhledat něco o autorovi, popřípadě se dozvědět, co ještě napsal. Tak může utěšeně fungovat to, čemu jsme říkali zpětná vazba. Zpětná vazba přímá, nejpřímější zafungovala tentokrát také – 2 knihy hned po setkání šly domů k jinému čtenáři.

Zde tedy mohu uvést pouze názvy knížek, o kterých byla tentokrát řeč a více se dozvíte v naší databázi. Kdo by měl s přístupem na stránky potíže, tomu Radek určitě rád poradí.

K zavedenějším žánrům jsme tentokrát přidali komiks, což nám fundovaně i s projekcí umožnil Přemek. Sám sebe nazval literárním šťouralem. Už mu to asi zůstane.

Nechyběla science fiction, okénka do poezie, „žlutá literatura“ tentokrát nezabrala,  teta Eva asi bude muset žánr změnit. Zato chtěla postrašit lišácké cestovatele do Banátu, že mohou potkat některá i velikánská zvířátka. Nad mokřady Dunaje se může vznášet orel mořský (rozpětí křídel 2,5 metru) a na úpatí Karpat pobývá medvěd hnědý (200, někdy až 300 kg). Lidi přímo nežere, ale kdyby mu otrhali všechny bobule v lese, tak si nějakou lidskou roštěnku dá. Věnovali jsme se těmto knihám:

Art Spiegelman: Maus: otcova krvavá pouť životem

Douglas Adams: Ještě je můžeme vidět

Guillaume Apollinaire: Alkoholy života

Lesley Downer: Kurtizána a samuraj

Jiří Dědeček: Reprezentant lůzy

Jenny Nowak: Jiná rasa

Jediným autorským příspěvkem bylo drobné zamyšlení o Líčení přírody v literatuře.

Postupně od dětství po penzijní věk,

Za květy stromy větší hlubší vděk.

Když už dědek bába umí jen pár kroků,

Pohled těší i na trávu kolem domu.................................tak. Kryštof, mírně civilizovaný lesů pán se, myslím, trochu mračil.    

 

Čtěte, pište, vnímejte svět a lidi v něm.

Napsala teta Eva.