Z Náměště do Laškova aneb od zámku k zámku přes hrad a údolí

19.01.2016 18:12

Za první letošní výšlap v sobotu 16. ledna jsme pro rozjezd zvolili nenáročnou trasu, a to z Náměště na Hané do Laškova. K pohodové variantě jsme se přiklonili z obav před umrznutím. Ty se nakonec naštěstí nepotvrdily, přičemž pozvání do blízkých dálek neodolalo dvanáct účastníků výpravy a dva psi. Všichni jsme se postupně našli, neboť jsme různě přistupovali, v místním "couráku", lidově nazývaném Hanácký pacifik. A rovinatou krajinou s přestupem v Senici na Hané jsme dojeli k tak nějak zapomenutému náměšťskému nádraží.

Městys Náměšť na Hané je známý především svým zámkem, který nechali v 18. století vybudovat v raně klasicistním stylu "moravského" baroka příslušníci rodu Harrachů. Naše cesta od vlakového nádraží proto vedla do i v zimě přístupného kruhového zámeckého parku. Ten je unikátem svého druhu ve střední Evropě, protože z něho do všech světových stran vybíhají lipové aleje. 

Méně už se ví, že se v Náměšti na Hané nachází i středověký hrad, respektive jeho zbytky, a to v blízkém sousedství zámku.  Byl vystavěný ve 13. století Všeborem  I. a hájil husitskou ideologii. Dnes se z něho dochovaly ruiny, po kterých je možné se projít a zapózovat pro zajímavé fotografie. Od hradu jsme to potom měli jen co by kamenem dohodil k místnímu amfiteátru. U něho jsme někteří zavzpomínali na zlaté časy, kdy se tady konával folkový festival Zahrada, a to naposledy v roce 2011.  

Z  nostalgie a vzpomínek nám vytrávilo a tak jsme si v břidlicovém lomu pod amfiteátrem opekli špekáčky. Příprava oběda pobíhala s doslova hrdinským nasazením některých zúčastněných, kteří rozdmýchávali oheň, jemuž se moc hořet nechtělo. Nakonec se nám ale tepelné zpracování uzenin nějakým způsobem podařilo a nakrmeni a vyuzeni jsme vyrazili na stěžejní úsek naší cesty, do Terezského údolí směrem k Laškovu. Údolí, jímž vede naučná stezka s dvanácti zastaveními, získalo jméno po dívce Terezce, která kdysi byla nespravedlivě vězněna v náměšťské tvrzi. Přestože je určitě zajímavější v jarních rozkvetlých měsících, má své specifické kouzlo i v zimě a je to příjemná procházka. Jen toho ledu a bláta v něm mohlo být trochu méně, o nějaká deka bláta na botách těžší jsme dorazili do cíle cesty Laškova.

Tady mají taky zámek, i když podstatně menší, ale zajímavý mj. tím, že v něm v roce 1887 přenocoval císař František Josef I. Připomíná ho tu pamětní deska. Na závěr návštěvy Laškova jsme si zalaškovali před fotoaparáty u sochy dvou medvědů s rybou. A potom už jsme z předhůří Drahanské vrchoviny sjeli zpět do hanácké roviny pro změnu autobusem.

Zavzpomínala Hanka Hulíková, nafotili Jana Votroubková a Hynek Pečinka