Září 2017 s Malou liškou

28.08.2017 19:23

Sobota 9. září (CYKLO)TURISTIKA Za tajemstvím smírčích křížů

... a pak na zmrzlinu a za hudbou

Cykloskupina: 9.00 | sraz na mostě přes řeku Moravu v Olomouci-Černovíře

Pěší skupina: 9.15 | sraz vlevo ve vestibulu hlavního vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku v 9.33 směr Šumperk)

Druhou zářijovou sobotu se vydáme po stopách smírčích křížů, kamenných svědků míst, kde se stal v minulosti nějaký zločin. Řekneme si něco k jejich historii, případně i k jednotlivým navštíveným. Podíváme se na ně ve Štarnově, kde zároveň ochutnáme i nejlepší zmrzlinu daleko široko, v Benátkách a ve Štěpánově. Pak ve Střeni navštívíme hudební festival Komárfest, na němž hraje mj. i nám dobře známý Exstres.  V případě příznivých klimatických podmínek je možná i koupačka v nedaleké pískovně Náklo.

Akci vedou Helena Polášková a Hanka Hulíková (cyklo) a Hynek Pečinka (pěší). 

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné vlakem (pěší skupina) si každý hradí sám, lze se přidat na společnou jízdenku.

 

 

Pondělí 11. září POSED – zážitky z prázdnin

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2, u zastávky tramvají č. 1, 4, 6 Okresní soud

Poprázdninové setkání členů a příznivců skupiny Malá liška a jejích aktivit, možnost informovat se o aktivitách plánovaných na podzim. Sdělíme čerstvé zážitky a promítneme pár fotek z našich letních akcí – Polské strany KrkonošExpedice Lombardie. Setkání je otevřené i pro nové zájemce o činnost. Vstup volný. 

 

Úterý 19. září KULTURA Retrovycházka sídlištěm Povel

... aneb životní pocity nové generace

17.00 | sraz před vchodem do Hotelového domu, Velkomoravská 8

Dvouhodinová procházka po olomouckém sídlišti Povel se zaměřením na stavební styl převládající u nás od 50. do 90. let, umění osvěžující (?) veřejný prostor a dobu, ve které to vše vznikalo. Pojďte se podívat jinýma očima na místa, kde bydlíte vy nebo vaši známí! Provázet bude Marta P. Perůtková.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.

 

Sobota 23. září  PRO ČLENY Liškostřelecký turnaj – již čtvrtý ročník!

Pro velký úspěch v minulých letech opakujeme oblíbenou akci – jen pro naše členy a tentokrát výjezdní. Informace půjdou e-mailem, uzávěrka přihlášek je 17. září. Akci vedou Helena Jandová, Hana Hulíková a Jarda Jiřík.

 

Úterý 26. září SETKÁNÍ S KNÍŽKOU O šlechtě a šlechtictví

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 – mezi Restaurací Drápal a Pavilonem A

První podzimní beseda z cyklu Setkání s knížkou se bude točit kolem fenoménu šlechtictví a jeho odrazu v literatuře. Byla o něm napsána spousta, tak se přijďte seznámit aspoň se zlomkem. Zajímavými knihami vás provedou Eva Sommerová a Alžběta Peutelschmiedová.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.


Středa - neděle 27. 9. - 1. 10. 2017 

ZAHRANIČÍ (Ne)známí sousedé 2017: všechny chutě podzimního Švábska

Metzingen a okolí, jižní Německo

Po krátké pauze se opět uvidíme s našimi partnery, Přáteli přírody z jihoněmeckého Metzingenu přímo v místě, kde žijí, pracují a působí. Budeme za jejich pomoci opět o něco hlouběji poznávat  historii i současnost, kulturu i přírodu Švábska, regionu zasahujícího do několika německých spolkových zemí. Více zde.