Září 2020 s Malou liškou

28.08.2020 18:09

Na období babího léta, než se rok přehoupne do podzimu, nabízíme opět něco přírody - přidat se k nám můžete na vycházku do okolí Nemilan, na méně náročný výlet na okraj Drahanské vrchoviny a delší turistiku na Vyškovsku. Určitě objevíte místa, kde jste ještě nebyli, a odnesete si zajímavé zážitky. V půlce září si s námi můžete zahrát minigolf a pak se přidat k oslavám prvního Mezinárodního dne Přátel přírody. První turistická skupina dnes už celosvětového hnutí, ke kterému se hlásíme i my, totiž oficiálně vznikla právě před 125 lety, 19. září 1895 v rakouské Vídni. Závěr měsíce pak už tradičně bude patřit Kulturnímu úterý.

 

Čtvrtek 3. září DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Nemilany: Výprava za olomouckým Golemem

16.15 │ sraz na zastávce Slavonín, křižovatka (bus č. 17, 28)

Chcete vidět křížovou cestu u kostela sv. Ondřeje ve Slavoníně, olomouckého „Golema“ a výhledy na Olomouc z netradiční strany? Naše putování po jedné z tras Do přírody ve městě začneme a po asi 8 km ukončíme na autobusové zastávce Slavonín, křižovatka. V případě příznivého počasí můžeme po vycházce zajít na něco z grilu do některé z tamních hospůdek. Akci vede Hana Račuchová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 5. září VÝLET Malé Hradisko – Stínava – Plumlov

7.10 │ sraz v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.33 směr Prostějov)

Na výletě na okraj Drahanské vrchoviny uvidíme obec Malé Hradisko, pivní budku, keltské oppidum Staré Hradisko, zříceninu Čertův hrádek, obec Stínava a Plumlov. Za celý den ujdeme asi 15 km. Trasa: https://mapy.cz/s/famejocuju. Předpokládaný návrat do Olomouce bude v 17 – 18 hod.

Ve Stínavě je možnost koupání v tůních a opékání špekáčků, takže plavky a špekáčky s sebou, stejně jako jídlo a pití na celý den. Možnost občerstvení je až v Plumlově.

Akci vedou Helena Polášková a Antonie Caleková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu lze domluvit společnou jízdenku vlakem.
 

Sobota 5. září TURISTIKA Z Ruprechtova do Vyškova

8.45 │ sraz v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 9.06 směr Brno)

Turistický výšlap na Vyškovsko začneme v Ruprechtově, kde si prohlédneme unikátní větrný mlýn holandského typu. Po trase směrem do Vyškova můžeme odbočit ke zbytkům středověkých hrádků Kuchlov a Hrádek. V Rychtářově uvidíme biskupský zámeček Troyerstein a v Hamiltonech novogotickou kapli a na závěr projdeme už ve Vyškově Smetanovými sady k nádraží. Trasa má asi 19 km, zde: https://mapy.cz/s/kegeporaze. Pakliže zbude čas, můžeme se podívat do centra Vyškova a k zámku. Návrat do Olomouce plánován nejpozději v 18.52 hod.

Akci vedou Hynek Pečinka a Marta P. Perůtková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu lze domluvit společnou jízdenku vlakem.

 

Čtvrtek 17. září POSED – setkání členů a příznivců spolku: Minigolf

17.00 | sraz před pokladnou Minigolfu TJ Lokomotiva, tř. 17. listopadu 3

Zářijové setkání našich členů a příznivců pojmeme hravě a sportovně – po dvoučlenných skupinkách se probojujeme od 1. do 18. jamky minigolfového hřiště vedle rozária. Přijďte si zasportovat a pobavit se. Občerstvení možno zakoupit na místě. Vstupné do 80 Kč (možná bude skupinová sleva).

 

 

Sobota 19. září UKLIĎME ČESKO! Městem podél řeky Moravy - procházka s úklidem

10.00 | Olomouc - Nové Sady, most přes Moravu u kojeneckého ústavu (ul. U Dětského domova)

!!! PŘIHLÁŠENÍ DO 17. 9. NA E-MAILU FOX@MALALISKA.CZ !!!

Ke kampani "Ukliďme svět, ukliďme Česko" se opět připojí i olomoučtí Přátelé přírody. Pro své členy a další dobrovolníky z řad veřejnosti zorganizují v sobotu 19. září 2020 procházku po trase "Městem podél řeky Moravy" spojenou s úklidem drobného odpadu, který cestou najdou.
Podél Moravy projdeme město Olomouc od jihu k severozápadu. Začneme na Nových Sadech - na mostě u kojeneckého ústavu - a přes Šantovku, nové náplavky a Letnou budeme následovat řeku až ke klášteru Hradisko.
Trasa je dlouhá 7,5 km, spolu s komentovanými zastaveními a časem na sběr odpadů nám zabere asi 4 hodiny času. Kudy půjdeme a co uvidíme – zde. 
S sebou velkou igelitovou tašku na odpadky, pracovní rukavice, dobré obutí a oblečení podle počasí. Akce je určena pro veřejnost všeho věku. Ukončení cca ve 14.00 u Klášterního Hradiska. Touto akcí se rovněž připojujeme k Mezinárodnímu dni Přátel přírody, který připadá na toto datum.

 
 

Pátek – pondělí 25. – 28. září VÝJEZD Svatováclavský víkend na Náchodsku

Náchod a okolí, KH kraj │aktivní turistický, houbařský a poznávací pobyt více

 

Úterý 29. září KULTURNÍ ÚTERÝ Malíř Auguste Renoir 

18.30 | sraz před Arcidiecézním muzeem Olomouc, Václavské nám.

Společně navštívíme přednášku Ladislava Daniela o francouzském malíři Auguste Renoirovi, který patří spolu s Claudem Monetem k původním zakladatelům impresionismu. Společně vyvíjeli skvrnový způsob malby, který vedl ke svítivé barevnosti obrazů. Renoir líčil v navázání na francouzské rokoko pableskující světelné jevy v přírodě i v interiéru, radostné scény z pařížského života, galantní vztahy, portréty i dívčí a ženské akty.

Přednáška začíná v 19.00, naše skupina se potká o půl hodiny dříve před budovou Arcidiecézního muzea. Vstup je volný.