Září 2021 s Malou liškou

26.08.2021 13:23

V září se léto přelévá do podzimu. My tento měsíc začneme cyklovýletem na Hranicko a také minigolfem. Následně budou naši současní a bývalí členové mít možnost projet se v rámci odložených oslav našeho 10. výročí historickou tramvají. Opět se také připojíme ke kampani Ukliďme Česko, při úklidu břehů Moravy na Nových Sadech uvítáme jakoukoli pomoc. Na závěr září se chystá městská hra v olomouckých uličkách a na úplném konci měsíce vyjedeme na Setkání Přátel přírody, celostátí sraz členů a příznivců hnutí, jehož jsme součástí. Všechny akce v programu, které nejsou označeny "pro členy" jsou otevřeny zájemcům z řad široké veřejnosti.

 

Sobota 4. září CYKLOVÝLET Na pohodu z Hranic do Přerova

7.30 │ sraz před budovou hlavního vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.51 směr Púchov)

Vlakem se přesuneme i s bicykly do Hranic a potom už cyklojízda: železniční viadukty Hranice - okolo Bečvy - Lipník nad Bečvou: možnost prohlídky města a oběd - rybník Jadran u Oseku nad Bečvou: možnost koupání (za příznivého počasí) a občerstvení U Splavu a pomalu dojedeme do Přerova, kde závěrem opět nastoupíme do vlaku. Trasa měří 32 km a je převážně z kopce. Mapa: https://mapy.cz/s/jesapakaka. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

Na akci je potřeba se přihlásit nejpozději do 31. 8. 2021 na e-mail: helamodra@seznam.cz, protože do vlaku tam je povinná rezervace míst pro kola i cestující! Prosíme také dopředu nahlásit slevy. Akci vedou Helena Polášková a Hanka Hulíková. V případě nepřízně počasí – chladno a déšť – se výlet nekoná a přihlášení budou informováni.

 

Úterý 14. září POSED – setkání členů a příznivců: Minigolf

17.00  sraz před pokladnou Minigolfu TJ Lokomotiva, tř. 17. listopadu 3

Zářijové setkání našich členů a příznivců opět pojmeme hravě a sportovně – po dvojicích se probojujeme od 1. do 18. jamky minigolfového hřiště vedle rozária. Přijďte si zasportovat a pobavit se na našem miniturnaji! Občerstvení možno zakoupit na místě nebo hned vedle je hospůdka. Vstupné do 80 Kč (možná bude skupinová sleva). Akci vede Hanka Hulíková.

 

Pátek 17. září PRO ČLENY Liščí jízda tramvají

16.15 │ sraz před poliklinikou SPEA na nám. Národních hrdinů, společný odchod do depa

Oslavy 10 let naší činnosti přerušené v půlce loňského roku pokračují letos několika netradičními akcemi. Výročí si zkrátka čínským koronavirem vzít nedáme! V pátek 17. září se vypravíme na speciální uzavřenou jízdu historickou tramvají z roku 1930 po trase „U“ – z centra města na Novou Ulici, pak do Neředína a zase do centra, kde jízda po hodině skončí. Na jedné z konečných proběhne skupinové focení účastníků. Přijďte proto vybaveni našimi tričky a jinými doplňky s liškou. Po skončení jízdy je možnost odebrat se neformálně někam posedět, nebo jít do Fox clubu plánovat náš budoucí program.

 

Pátek 17. září PRO ČLENY Plánování podzimních akcí

18.00 │ nový Fox club (aneb centrum pro seniory), Pavelčákova 21

Po nestálé době, kdy bylo jakékoli plánování obtížné, se vracíme k osvědčenému modelu a do přípravy našich akcí opět zapojíme naše členy. Přijďte se svými konkrétními nápady na program do konce roku 2021, nabídněte se na pomoc se zorganizováním našich aktivit!

 

 

Sobota 18. září UKLIĎME ČESKO Úklid břehů Moravy na Nových Sadech

10.00 │ sraz na mostu přes Moravu, Nové Sady – ul. U Dětského domova

Už tradičně se připojujeme i my ke kampani Ukliďme Česko. Úklidem toho, co jiní pohodili, pomůžeme přírodě na březích řeky Moravy v katastru Nových Sadů. Oslavíme tak zároveň i Světové dny Přátel přírody. Budeme uklízet po obou stranách řeky od mostu u „kojeňáku“ směrem k Velkomoravské a případně i dál. Hlaste se nejpozději do 16. 9. včetně na fox@malaliska.cz. Po ukončení úklidu vyhodnocení akce v restauraci Bohemia. Akci pořádají Marta P. Perůtková a Hynek Pečinka.

 

Čtvrtek 23. září MĚSTSKÁ HRA Tajemné olomoucké uličky

16.30 │ sraz u radnice před orlojem

Vezměte si tužku a papír a poznejte Olomouc z jiné strany. Tato poznávačka je jak pro velké, tak pro malé, kteří už umí číst a psát. Není na čas, proto ji můžou absolvovat i méně pohybliví jedinci, jednotlivě, nebo ve skupinkách. Hra bude trvat zhruba 2 1/2 hodiny.

Přihlášení předem, nejpozději do 21. 9. do 18 hod. na lenocka@lutin.cz. Akci vede Lenka Pospíšilová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Čtvrtek – neděle  30. 9. – 3. 10. SETKÁNÍ PŘÁTEL PŘÍRODY „Napůl cesty“, Choceň

9. ročník celostátního srazu členů a příznivců spolku Přátelé přírody, z. s. se letos uskuteční ve východočeské Chocni. Ještě je několik volných míst. Více zde.