Zříceniny hradů Střílky a Cimburk byly cílem naší květnové výpravy

12.05.2022 12:51

V sobotu 7. května 2022 jsme se vypravili na dva středověké hrady do Chřibů, kterým se někdy též neoficiálně říká Buchlovské hory podle Buchlova, ale ten nebyl naším cílem. "Liščí" květnová výprava vedla na hrad Střílky a Cimburk.

Ráno se nás sešlo na nádraží sedm statečných, které neodradilo ani špatné počasí. Osmý přistoupil v Přerově a výprava mohla začít. Vesnička Střílky nás přivítala májovým deštíkem, ktery nám ale vůbec nebránil v návštěvě barokního hřbitova. Udělali jsme pár fotek do archivu, vystoupali nad vesnici a pokračovali na Střílecký hrad. Tady déšť pomalu ustával a pak už to bylo jenom lepší a lepší. Sluníčko začalo nesměle vykukovat. Smutným žlebem jsme přišli ke studánce U Mísy. Zde si nejstarší členka výpravy Mája, která si zaslouží obdiv nás všech, domluvila odvoz zpět do civilizace. Měla za sebou 9 km a 327 m převýšení. Od studánky jsme přišli na pozůstatky gotického hradu Cimburk, kde se chystalo šermířské klání. A protože jsme kordy a meče  nechali doma, s hůlkami bychom  se asi neubránili,  tak po občerstvení a prohlídce jsme hrad opustili. Po červené jsme to vzali na Kazatelnu, pískovcovou skálu, 6 metrů vysokou. Samozřejmě, že i tady jsme museli vylézt a vyfotit se.

Přírodním parkem Chřiby jsme s veselou náladou přišli do Osvětiman na autobus, který nás odvezl do Starého Města. Dál jsme pokračovali vlakem do Olomouce, kde i tady panovala dobrá nálada.  Ale úplně nejvíc happy jsme všichni byli v Hulíně, když k nám přistoupila naše Mája. Shledání bylo oboustranně radostné. V nohách jsme měli 19 km a radost z krásně prožitého dne v přírodě.

Alena Šnejdrlová

Fotky z výpravy do Chřibů jsou zde.